Qui som

Una història familiar

Grup Terraclara és el nom que hem donat a la nostra empresa familiar, que fins l’any 2018 Grup Focomin. La va fundar l’avi Vilaclara als  anys cinquanta del segle XX i la seva mort l’any 1999 va marcar l’inici d’un nou camí. D’un sol fundador, l’empresa va passar a tenir 19 socis, els seus sis fills i els seus 13 néts. El nou repte va iniciar un canvi de paradigma: passar del mandat d’una sola veu i voluntat a un diàleg entre dues generacions amb edats compreses, aleshores, entre els 58 anys i l’any de vida. Vam seure en una taula rodona, una vegada i una altra, per arribar a acords marcats per la generositat, el diàleg i la tensió natural entre tantes persones com punts de vista i experiències vitals diferents hi havia. Vam resoldre mantenir-nos units per desenvolupar un projecte on s’hi reflectís el nostre amor per la terra i la voluntat de crear una empresa sota els valors de la transparència i l’excel·lència.

Han passat 20 anys. Les inquietuds dels membres de la família i l’arribada a la maduresa dels més joves ha generat un debat intern enriquidor. Hem volgut que l’ideal d’una societat justa i humanista es vegi reflectit de la millor manera possible en el nostre estil de fer negocis. El canvi de nom a Grup Terraclara és símbol del nostre compromís renovat amb la terra, l’excel·lència i el desig d’oferir serveis i productes sans, bons i justos.

Hem decidit que l’ideal
d’una societat justa
i humanista es vegi
reflectit tan bé com sigui possible
en la manera en què
fem negocis.

L'avi savi

Un fred matí del mes de febrer, tres dones passejaven pels camps de la Masia Can Girona, a Sitges. Parlaven de forma mesurada, en veu baixa, de manera pausada. El tema era important, gairebé transcendent.

No eren tres amigues. Eren tres dones lligades per un vincle de sang, i representaven tres generacions Vilaclara.

Al grup familiar s’hi pressentia un aire de canvi que els provocava inquietud: crisi o oportunitat?

Les preguntes que sobrevenien les tres dones eren transcendentals: qui sóm? per a què existeix la nostra empresa? quin llegat deixarà?

Caminaven buscant respostes però no les trobaven fins que, vençudes pel cansament i el dubte, es van asseure sota un antic arbre que s’erigia en aquella terra seva des de temps immemorials. El silenci les tranquil·litzà. Al cap d’una estona, aixecaren els ulls i es miraren l’una a l’altra. I de cop, entre riures, ho van entendre: no necessitaven cap resposta, perquè les tenia l’arbre. Aquell arbre era un vell savi, com un avi a qui vas quan tens preguntes a les que no fa falta contestar. Era un avi savi.

Des d’aleshores, el pi centenari que ara tots anomenem l’avi savi s’ha transformat en una inspiració per als integrants del Grup Terraclara. Ens recorda que tot ens ve donat per la naturalesa i que les persones també som naturalesa.

El nostre equip

Les persones

Dins del Grup Terraclara, Quorania i Sències hi treballem 34 persones. Ens agrada pensar que tots i totes formem una sola família. Moltes persones porten tota la seva vida a l’empresa, i recentment han entrat noves incorporacions al nostre equip amb idees fresques i una mirada renovada. Al valor consolidat amb els anys, s’hi ha afegit així una nova embranzida i tots i totes ens sentim més forts i motivats.